Ókori Római Birodalom
Ókori Római Birodalom
Róma bemutatása
     
Hadsereg
     
Ütközetek
     
Életrajzok
     
Róma háborúi
     
Pannonia
     
Linkek
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Legio XXI. Rapax

Legio XXI. Rapax

Néhánynak azonban képtelenek nyomukra akadni. A Legio XXI. Rapax sorsát például a Krisztus előtti első század végéig lehet követni, amikor Pannóniában a dunai határszakasz mellett állomásoztak. Ekkor azonban megszűntek róluk a feljegyzések, mintha sosem léteztek volna. A kaszárnyákat elhagyták, de egyetlen másikba sem költöztek be sehol másutt, csatát nem vívtak többé, a régészek a sírjaikat sem lelik.

Teljes mértékben nem ismert, hogy Octavianus mikor rendelkezett a XXI Legio megalakításáról, de a legtöbb forrás szerint valószínűleg i.e. 31-ben. A XXI Legio létrehozásának körülményei ismeretlenek. Egyik lehetőség az, hogy Octavianus Marcus Antonius és Cleopartra elleni hadjárata előtt hozták létre. A második lehetőség az, hogy röviddel az actiumi csata után, azokból a katonákból, akik a csatát követően átpártoltak Octavianushoz. Octavianus i.e. 27-ben visszaadta a Legio fölötti hatalmat a szenátusnak, azonban 3 nappal később a Szenátus megszavazta Octavianusnak a korlátlan hatalmat és az "Augustus" címet.

Röviddel ezután a polgárháború végén meglévő 60 legió többségét feloszlatták, csak 28 legiót hagyva meg, ezen belül a XXI. Legiót. I.e. 25-ben a XXI. Legiót Hispania Tarraconensis-be vezényelték, ahol részt vett Augustus császár hadjáratában a cantabrianusok ellen. Bizonytalan, hogy meddig tartózkodott Hispaniaban, mivel erős bizonyíték van arra, hogy a XXI. Legio az újonnan létrehozott provinciába Raetia-ba került (a mai Tyrol, Bajorország és Svájc) röviddel miután ezt a rómaiak meghódították i.e. 15-ben.

Három évvel később a XXI. Legio tevékeny szerepet vállalt a germaniai hadjáratokban. Hosszú menetelések, harcok sárban és erdőkben, valamint partraszállással együtt támadások jelentették a hadjáratokban való részvételét. De hamarosan a germaniai hadjárat lezárult.

A történelem során a legnagyobb római katonai vállalkozás részeseként a XXI. Legio és 11 más legio (VIII Augusta, XV Apollinaris, XX Valeria Victrix, XIII Gemina, XIV Gemina, XVI Gallica, I Germanica, V Alaudae, Legio XVII, Legio XVIII és Legio XIX), együtt több meg nem nevezett katonai egységgel, Tiberius vezetésével a marcoman király, Marabodus ellen vonult i.e. 6-ban. Azt remélték, hogy ez a hadjárat véget vet a barbárok ellenállásának Germaniában.

Azonban ez nem így történt. A pannóniai felkelés Tiberiust és közel valamennyi felsorakoztatott legiot a következő 3 évre elvonta Germaniaból, amely nem csak késleltette a barbárok elleni tervet, de majdnem a birodalom bukásához vezetett. Azt hitték, hogy i.e. 9-re Germánia népeit legyőzték, de a legiok a határon mindenre készen álltak.

Így amikor a barbár felkelés híre elért a kormányzóhoz, Publius Quintilius Varushoz, szövetségese és a cheruscok főnöke, Arminius bátorította őt a felkelés haladéktalan leverésére. Azonban Varus nem tudta, hogy Arminius hitszegő és a XVII., XVIII és XIX legiot a barbárok által állított lesbe vezette. Ismert a tény, hogy Varus hadserege a Saltus Teutoburgiensis-be (a Teutoburgi erdőbe) menetelt, ahol mindhárom legiot megsemmisítették.

A "variusi" katasztrófát követően a XXI Legiot ismét bevetették Germania Inferiorban, és 16-ban részt vett a Germanicus által vezetett hadjáratban a cheruscok elleni megtorlásban. A XXI Legio kitüntette magát ebben a hadjáratban, és valószínű itt kapta nevét is (Rapax = Mindent elragadó). Vélhetően a XXI Legio azok között az első rómaiak között volt, akik visszatértek a korábbi csata helyszínére és láthatták, hogy mi történt bajtársaikkal évekkel korábban.

A XXI Legio röviddel a hadjárat befejezése után új táborába érkezett (Xanten), amit az V Alaudae-val osztott meg. A Legio XXI Rapax közel 30 évig tartózkodott itt, mielőtt 46-ban Vindonissa-ba tették át táborhelyét.

Kr. u. 21-ben a XXI Rapax és a XX Valeria Victrix - az I Germanica tisztje által vezetve - a gall felkelés leverésére lett vezényelve, ami a súlyos római adók ellen tört ki Julius Sacrovir és Julius Florus nemesek által vezetve.

Közel 20 évvel később a XXI Legio részt vett Caligula germán háborújában. Claudius britániai hadjáratában, 43-ban a XXI Rapax Legiot Germania Superiorba helyezték át. Egy rövid (de nem bizonyított) tartózkodást követően Strasbourgban az egységet Vindonissaba helyezték át (Windisch a mai Svájcban), ahol a XIII Geminat váltotta fel. Itt az Alpok hágóit védte Itália lehetséges germán támadása ellen. Windonissat a Legio és két auxiliáris cohors (III Hispanorum és a VI Raetorum) 46 és 69 között tartotta megszállva, majd később a VII Raetorum equitata és a XXVI voluntariorum civium Romanorum.

A Legio következő feladataiban a politikusok játszottak szerepet, mivel Vitelliust támogatta, aki Germania Inferior hadseregének parancsnoka volt abban a polgárháborúban, amely Nero császár öngyilkosságát követte. Vitellius támogatásaként a Legio XXI Rapax azon 40.000 római katona részét képezte, akik Vitelliushoz való hűségük miatt Rómába meneteltek és győztek. A XXI Legio a legfontosabb szerepet játszotta Vitellius tábornoka, Caecina hadseregében. Átkelt az Alpokon a tél során, legyőzte Otho seregét Cremonanál, majd Rómába menetelt. Az év végére Vespasianus legyőzte Vitelliust.

Vespasianus tanulva a germán felkelések tapasztalataiból utasította rokonát Quintus Petillius Cerialist, hogy toborozzon hadsereget a rajnai erődök visszaszerzésére. Ennek az expedíciónak része volt a Legio XXI Rapax is. Miután a felkelést elfojtották a Legio XXI-et Bonnaba vezényelték, Germania Inferiorba, annak az erődnek az újraépítésére, amit a dühöngő batáriaiak romboltak le. Helyi kő felhasználásával ez 9 évig tartott.

A Legiot ezt követően visszaküldték Germania Superior-ba 83-ban. 89-ben Germania Superior kormányzója, Lucius Antonius Saturninus felkelt a törvényes császár, Domitianus ellen. A XXI Rapax és a XIV Gemina őt támogatta. A felkelést leverték és a két egységet szétválasztották - a Legio XXI-et Pannoniaba küldték.

Itt 92-ben egyedüli római egységként menetparancsot kapott és átkelt a Dunán (uticélja a feltételezések szerint az akkor támadás alatt álló Moesia provincia lehetett). A történészek véleménye szerint erős számbeli fölénnyel rendelkező dák és szarmata seregek csapdába csalták és megsemmisítették a Legiot, ezzel pontot téve a XXI Rapax 123 éves hagyományaira. Egy évvel később a Legio XIV Geminat helyezték Pannoniába az elesett Rapax helyére.

Források: http://gladiusegyesulet.5mp.eu/web.php?a=gladiusegyesulet&o=_uUdq8_BRo

 

Az elveszett légiók

 

     
Menü
     
 
 
BLOG
Friss bejegyzések
2016.04.13. 21:20
2016.04.13. 21:11
2016.01.15. 21:14
2015.10.28. 21:16
2015.10.20. 16:10
Friss hozzászólások
     
Érdekességek, cikkek

Pompeji utolsó órái I.

Pompeji utolsó órái II.

     
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Látogatók száma
Indulás: 2008-07-03
     
Video
     

Elõre is köszönjük, hogy pár percet szánsz segítségre, adód 1%-a sokat jelent. Adj, azért hogy mi is segíthessünk.    *****    A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!